Четвер, 28.03.2024, 21:25
Відділ освіти Бобровицької районної державної адміністрації
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2016 » Липень » 11 » 11 липня розпочалась вступна кампанія до вищих навчальних закладів 2016 року
11:47
11 липня розпочалась вступна кампанія до вищих навчальних закладів 2016 року

Стартувала вступна кампанія до ВНЗ

11 липня розпочалась вступна кампанія до вищих навчальних закладів 2016 року.

На вступників та вищі навчальні заклади у цьому році чекає декілька змін, що відрізнятимуть цей вступний рік від попередніх.

«Новий зміст»новий перелік галузей і спеціальностей

В цьому році буде здійснюватись набір за новим єдиним переліком галузей і спеціальностей, що був затверджений в 2015 році. Раніше абітурієнт вступав на вужчу спеціальність, що обмежувало можливість змінити освітню траєкторію в майбутньому. Крім того, ця зміна відкриває нові можливості вишам для розробки власних освітніх програм.

«Рівність прав громадян»вступ тільки за конкурсом

В цьому році повністю прибрано норму про позаконкурсний вступ, котра суперечила Конституції України, а також цільовий прийом. Таким чином, усі учасники вступної кампанії проходитимуть конкурсний відбір.

Разом з тим, є категорії громадян, котрі з об’єктивних причин потребують підтримки держави. Ці абітурієнти вступатимуть за конкурсом, але на основі інших видів вступних випробувань. Так, окремі категорії громадян мають право:

  • вступу за співбесідою;
  • вступу за квотами та вступними іспитами;
  • вступу за особливим порядком складання вступних іспитів та квотами для мешканців тимчасово окупованої території;
  • вступу за особливим порядком складання вступних іспитів для мешканців непідконтрольної території та населених пунктів, в яких немає умов для здійснення стабільного освітнього процесу.

Вступ за співбесідою здійснюватиметься лише для таких категорій громадян:

  • учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілі від Чорнобильської катастрофи, що в наслідок катастрофи стали інвалідами, хворі внаслідок її на променеву хворобу та закінчили середні й професійно-технічно навчальні заклади  з відзнакою або тільки з відмінними оцінками;
  • особи, які стали інвалідами внаслідок поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров'я, одержаних під час участі у масових акціях громадського протесту в Україні за євроінтеграцію та проти режиму Януковича (Революція Гідності), за умови їх звернення за медичною допомогою у період з 21.11.2013 року по 30.04.2014 року;
  • визнані інвалідами війни відповідно до пунктів 11-14 статті 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (військовослужбовці, резервісти, військово-зобов'язані, працівники силових структур, учасники добровольчих формувань та волонтери).

Вибирати між конкурсним відбором за результатами ЗНО та вступними іспитами, а також розраховувати на вступ за квотами на основі базової загальної середньої освіти та повної загальної середньої освіти можуть такі вступники:

  • особи, які мають захворювання, що можуть бути перешкодою для проходження зовнішнього незалежного оцінювання;
  • діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, особи з їх числа;
  • особи, звільнені з військової служби (у тому числі демобілізовані) після 30 листопада 2015 року;
  • особи, яких законом визнано учасниками бойових дій та які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, брали участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, у тому числі ті, які проходять військову службу (крім військовослужбовців строкової служби) в порядку, визначеному положеннями про проходження військової служби громадянами України.

Обсяг квот визначатимуть університети на власний розсуд, Міністерство освіти і науки встановило лише максимальний поріг, а саме, ВНЗ на території Донецької та Луганської областей можуть відвести під квоти до 30% від державного держзамовлення, усі інші ВНЗ – 10%.

Перелік документів для вступників, які мають право на зарахування за співбесідою, на зарахування в межах встановлених квот та на першочергове зарахування можна знайти запосиланням.

«Адресність держзамовлення»місце йде за вступником

Завдяки цьому нововведенню місця у ВНЗ приноситимуть вступники, які їх вибороли.

Тобто сильніші університети отримають більше місць держзамовлення, менш популярні – менше.

У 2016 році ця модель реалізовуватиметься тільки на денній формі навчання (набір на перший курс) за всіма освітніми рівнями, крім набору на молодшого спеціаліста.

Для вступників з Криму та Донбасуспрощена система

МОН розробило стратегію підтримки вступників з Криму та Донбасу. Особливі умови для вступу, наприклад, для абітурієнтів з Донбасу дозволять їм вступати за іспитами в університети, що були евакуйовані з території антитерористичної операції.

Також, у зв’язку з тим, що в минулому році у вступників з Криму та Донбасу були проблеми зі збором потрібних документів, МОН розробило правила, за якими вони зможуть вступати до українських вишів навіть якщо, наприклад, не можуть надати додаток до документу про базову загальну середню освіту тощо.

«Усунення черг»електронна подача документів

В цьому році прийом документів на  вступ за результатами ЗНО здійснюватиметься виключно в електронній формі. Кожен абітурієнт зможе завантажити свої документи сидячи вдома, або у будь якому іншому місці, де є комп’ютер та доступ до Інтернету.

Студенти, які з певних причин не матимуть можливості подати власні документи в електронному вигляді самостійно, зможуть це зробити у визначеному ними вищому навчальному закладі, де спеціалісти завантажать документи разом з абітурієнтом.

«Профорієнтація»: 15 заяв на спеціальностей

Під час попередніх вступних кампаній абітурієнти мали можливість подавати 15 пакетів документів у п’ять університетів. Таким чином, замість того, щоб обирати улюблений напрям, вступник був змушений розподіляти свої заяви між різними спеціальностями в рамках одного університету.

В 2016 році абітурієнт зможе подати 15 заяв на 5 різних спеціальностей за держзамовленням на денну форму навчання у будь-які університети за власним бажанням.

«Вільні траєкторії»студент управляє своєю освітою

В цьому році третій предмет для вступу за результатами ЗНО абітурієнт вибиратиме з “лінійки” предметів, запропонованих вищим навчальним закладом. Тобто 2 предмети фіксовано визначає ВНЗ, а третій, серед запропонованих варіантів, – вступник. «Лінійку» на власний розсуд визначатимуть вищі навчальні заклади.

ПОКРОКОВА ІНСТРУКЦІЯ З ПОДАННЯ ЗАЯВИ

 

Переглядів: 432 | Додав: rono | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Липень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Друзі сайту

Бобровицька ЗОШ № 1


Бібліотека Бобровицької ЗОШ № 1


Педагогічна преса

Бобровицький методичний кабінет

Відділ освіти
Конструктор сайтів - uCoz