Четвер, 28.03.2024, 14:42
Відділ освіти Бобровицької районної державної адміністрації
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2015 » Серпень » 5 » За словами першого заступника міністра освіти процес закриття малокомплектних шкіл триватиме кілька років
14:43
За словами першого заступника міністра освіти процес закриття малокомплектних шкіл триватиме кілька років

В Україні змінять норматив кількості учнів у класі

Проектом закону "Про освіту" передбачений мінімальний показник наповнюваності класів у базовій профільній школі на рівні десяти учнів. Про це повідомила перший заступник міністра освіти і науки Інна Совсун в інтерв’ю Українській правді. Життя

"Розумієте, ми витрачаємо дуже велику частку грошей в дуже малокомплектні школи, які ні якості освіти не забезпечують, та ще дорожчі в розрахунку на одного учня в 5-10 разів, ніж міські школи. Але весь процес закриття малокомплектних шкіл триватиме кілька років. Це неможливо одразу передбачити і чітко сказати, коли буде і як. Зараз у нас більше половини шкіл – це школи в сільській місцевості. Загалом по країні третина шкіл – це школи з наповнюваністю класів менше 5 дітей", - наголосила Інна Совсун.

Вона також повідомила, що у зв’язку з цим доведеться вирішувати питання кількості вчителів.

"Так, це дуже складні речі. Але всі країни, які працювали над підвищенням рівня якості освіти, йшли на це. Якщо ми встановлюємо якісь нормативи щодо наповнюваності школи, це автоматично означатиме і звільнення вчителів", - сказала перший заступник міністра.

"У нас припадає 8 дітей на одного вчителя, у сільській місцевості взагалі 6. У Європі – 13-15. Це одна з причин того, чому сьогодні не вистачає грошей на все. Тому що ми витрачаємо більшу частину грошей на утримання малокомплектних шкіл, ми нераціонально використовуємо ті кошти, які є на сьогодні в системі", - повідомила Інна Совсун.

За її словами, при скороченні кількості шкіл, кожна конкретна школа отримуватиме більше коштів. Однак рішення про закриття шкіл прийматимуть місцеві органи влади.

"І тут уже питання того, наскільки вони готові самі це робити. Якісь із них готові йти на такі кроки й укрупняти мережу, інші - воліють відмовчуватись і робити вигляд, що цієї проблеми не існує. Проте відповідальність тут дійсно більшою мірою лежить на місцевих органах влади", - зазначила Інна Совсун.

Переглядів: 498 | Додав: rono | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Серпень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Друзі сайту

Бобровицька ЗОШ № 1


Бібліотека Бобровицької ЗОШ № 1


Педагогічна преса

Бобровицький методичний кабінет

Відділ освіти
Конструктор сайтів - uCoz